53 posts / 0 new / Last post
#1  May 18, 2019 - 9:58am
dentifrice's picture
Offline
Joined: May 2013
Posts: 37
Kudos: 3

Hi,

I have a 4k hdr tv and an Apple tv 4k.

One thing I see is that there is way more banding with Infuse than Plex client.

This is an example. Note that I boost the exposure on my phone while taking pictures so it's more visible that way.it

When I play the same scene with my plex native client, the image is better.

https://imgur.com/a/beuaLgj

When watching tv during the day, it's not that distracting but during night in darkness, it's impossible to miss.

Thanks

  May 18, 2019 - 10:30am
JarvisMeier's picture
Beta Tester
Offline
Joined: Dec 2011
Posts: 481
Kudos: 48
  dentifrice wrote:

Hi,

I have a 4k hdr tv and an Apple tv 4k.

One thing I see is that there is way more banding with Infuse than Plex client.

This is an example. Note that I boost the exposure on my phone while taking pictures so it's more visible that way.it

When I play the same scene with my plex native client, the image is better.

https://imgur.com/a/beuaLgj

When watching tv during the day, it's not that distracting but during night in darkness, it's impossible to miss.

Thanks

Do you have match content enabled? Is this SDR video or HDR video files?

  May 18, 2019 - 10:39am
dentifrice's picture
Offline
Joined: May 2013
Posts: 37
Kudos: 3

All HDR.

SDR seems to be ok!

I'm matching content and the TV do switch to. HDR10.

FYI, I don't have this problem using Netflix in dolby vision. Seems to be HDR10 files only and it's worst with Infuse.

  May 18, 2019 - 11:27am
JarvisMeier's picture
Beta Tester
Offline
Joined: Dec 2011
Posts: 481
Kudos: 48

Very strange. I don’t have the issue with HDR10 content on my TV. I’m using an LG OLED with the technicolor profile enabled.

  May 18, 2019 - 12:05pm
NikG's picture
Beta Tester
Offline
Joined: Jan 2018
Posts: 249
Kudos: 37

Looks like it’s not switching to the right colour space, what Oled do you have is it a LG B6 by any chance I remember having issues with hdr not switching properly and would get terrible banding, I think LG fixed it with their latest update. I have a B8 now and all works fine.

  May 18, 2019 - 12:17pm
dentifrice's picture
Offline
Joined: May 2013
Posts: 37
Kudos: 3

Not OLED, it's a LED (Vizio PQ65)

  May 20, 2019 - 9:01am
dentifrice's picture
Offline
Joined: May 2013
Posts: 37
Kudos: 3

Ok I did more tests. I can confirm you that using the original Plex client on Apple tv OR on the internal app of the tv, I don't have any problem.

I only get the problem with infuse on my Apple TV 4K in HDR...

It's only happening with dark colours. Bright scenes are OK.

I really love Infuse but I think I'll be forced to switch back to original Plex client if it's not solved Frown

  May 20, 2019 - 11:03am
james's picture
Staff
Offline
Joined: Jun 2008
Posts: 13,806
Kudos: 1,154

We have a few changes coming in the 6.0.7 update that will address a few reports of this.

To get a better sense of what is going on in your particular case, would you be be able to send in a report from your Apple TV then next time this happens?

https://support.firecore.com/hc/en-us/articles...

Infuse 6 for iOS and Apple TV is now available!

  May 20, 2019 - 2:47pm
dentifrice's picture
Offline
Joined: May 2013
Posts: 37
Kudos: 3
  james wrote:

We have a few changes coming in the 6.0.7 update that will address a few reports of this.

To get a better sense of what is going on in your particular case, would you be be able to send in a report from your Apple TV then next time this happens?

https://support.firecore.com/hc/en-us/articles...

I can reproduce this very easy with any HDR10 movie with dark scenes. How should I do this ? I play a file with this problem then I click the "Send diagnostics" ?

  May 22, 2019 - 6:38am
Deschain's picture
Offline
Joined: Mar 2018
Posts: 81
Kudos: 13

Maybe the same as this(?): https://firecore.com/forum/topic/21277

  May 22, 2019 - 6:52am
NikG's picture
Beta Tester
Offline
Joined: Jan 2018
Posts: 249
Kudos: 37
  Deschain wrote:

Maybe the same as this(?): https://firecore.com/forum/topic/21277

That’s a different issue, HDR on a SDR TV, the person above is viewing HDR on a HDR TV.

  June 3, 2019 - 11:35am
dentifrice's picture
Offline
Joined: May 2013
Posts: 37
Kudos: 3

problem still present with 6.0.7...

  June 3, 2019 - 1:22pm
james's picture
Staff
Offline
Joined: Jun 2008
Posts: 13,806
Kudos: 1,154

This seems to be a configuration issue with the PQ65, as another user is seeing something similar here.

https://firecore.com/comment/99440#comment-99440

We don't have one of these TVs here, but you may try one of these suggestions.

  1. Reset Apple TV settings and change Apple TV Chroma to 4:2:0
  2. Try a different HDMI cable
  3. Try a different HDMI port. It looks like HDMI-5 may be some sort of special low-latency port which is not recommended for HDR. It seems HDMI-1 with UHD color enabled is the recommended port for HDR. https://www.bestbuy.com/site/questions/vizio-6... and https://youtu.be/BsoFjzZZLdo?t=83
  4. Try adjusting the dimming settings to see if there is any change. A few screenshots from various settings can be found in this post. https://www.avsforum.com/forum/166-lcd-flat-pa...

Infuse 6 for iOS and Apple TV is now available!

  June 3, 2019 - 2:58pm
dentifrice's picture
Offline
Joined: May 2013
Posts: 37
Kudos: 3

I returned the Vizio last week and I'm now with a Sony X950G and I'm pretty sure the problem is still there but let me do the test again tonight.

Btw it still works great with native plex client.

  June 3, 2019 - 8:15pm
dentifrice's picture
Offline
Joined: May 2013
Posts: 37
Kudos: 3

I just tested again on my new Sony X950G.

Exactly the same problem, not happening with Plex client with same tv picture settings

  June 3, 2019 - 9:34pm
JarvisMeier's picture
Beta Tester
Offline
Joined: Dec 2011
Posts: 481
Kudos: 48
  dentifrice wrote:

I just tested again on my new Sony X950G.

Exactly the same problem, not happening with Plex client with same tv picture settings

Do you have dynamic contrast or any other picture enhancement settings enabled? These enhancements are notorious for making a picture shitty.

  June 4, 2019 - 8:09am
dentifrice's picture
Offline
Joined: May 2013
Posts: 37
Kudos: 3
  JarvisMeier wrote:

Do you have dynamic contrast or any other picture enhancement settings enabled? These enhancements are notorious for making a picture shitty.

no but even if I did, it works well with Plex client. It works well with VLC. Infuse is the only one giving me problems

  June 4, 2019 - 8:54am
james's picture
Staff
Offline
Joined: Jun 2008
Posts: 13,806
Kudos: 1,154
  dentifrice wrote:

no but even if I did, it works well with Plex client. It works well with VLC. Infuse is the only one giving me problems

AFAIK, neither of those apps fully support HDR output, so what you are likely seeing is some sort of SDR downsampling.

Have you had a chance to try the suggestions above for chroma, HDMI input, and HDMI cable?

Infuse 6 for iOS and Apple TV is now available!

  June 4, 2019 - 11:31am
dentifrice's picture
Offline
Joined: May 2013
Posts: 37
Kudos: 3
  james wrote:

AFAIK, neither of those apps fully support HDR output, so what you are likely seeing is some sort of SDR downsampling.

Have you had a chance to try the suggestions above for chroma, HDMI input, and HDMI cable?

I tried 4-5 differents HDMI cables, including the Belkin recommended by Apple. They were all 18gbs certified cables except the Belkin which is a 48gbs cable. No change.

HDMI input were tried on all HDMI ports supporting full 4k HDR on the Vizio (hdmi1-4) with no difference. Now I have a Sony and I tried it on two HDMI ports with the exact same result.

I'll try the chroma again, which didn't make any difference if I remember correctly but I need to confirm.

  June 4, 2019 - 11:36am
james's picture
Staff
Offline
Joined: Jun 2008
Posts: 13,806
Kudos: 1,154
  dentifrice wrote:

I tried 4-5 differents HDMI cables, including the Belkin recommended by Apple. They were all 18gbs certified cables except the Belkin which is a 48gbs cable. No change.

HDMI input were tried on all HDMI ports supporting full 4k HDR on the Vizio (hdmi1-4) with no difference. Now I have a Sony and I tried it on two HDMI ports with the exact same result.

I'll try the chroma again, which didn't make any difference if I remember correctly but I need to confirm.

Also, on the 950G it looks like you'll want to enable 'Enhanced Format' for the HDMI input you are using, as this is disabled by default.

https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x950g/s...

Infuse 6 for iOS and Apple TV is now available!

  June 4, 2019 - 11:51am
dentifrice's picture
Offline
Joined: May 2013
Posts: 37
Kudos: 3

already on Wink

  June 4, 2019 - 12:14pm
james's picture
Staff
Offline
Joined: Jun 2008
Posts: 13,806
Kudos: 1,154

Lastly, are you connecting directly to the TV, or are you going through another device, like an AV receiver?

Infuse 6 for iOS and Apple TV is now available!

  June 4, 2019 - 12:15pm
dentifrice's picture
Offline
Joined: May 2013
Posts: 37
Kudos: 3
  james wrote:

Lastly, are you connecting directly to the TV, or are you going through another device, like an AV receiver?

directly ! no receiver !

  June 4, 2019 - 5:31pm
dentifrice's picture
Offline
Joined: May 2013
Posts: 37
Kudos: 3

ok I just tried again chroma 4:2:0. Same problem Frown

So far, nothing worked, even a new tv !

  June 5, 2019 - 8:08am
james's picture
Staff
Offline
Joined: Jun 2008
Posts: 13,806
Kudos: 1,154

Are any of these videos MP4? If so, can you try playing them through the tvOS 'Computers' app to see if the same issue is present there?

You can also try the Sony demo found at the link below, which will work in both Computers and Infuse.

https://www.dropbox.com/s/uqhc39oqou4u77m/Sony...

Note: To use this sample in the Computers app, simply add it to your iTunes library on a Mac/PC.

Infuse 6 for iOS and Apple TV is now available!

  June 5, 2019 - 8:30am
dentifrice's picture
Offline
Joined: May 2013
Posts: 37
Kudos: 3
  james wrote:

Are any of these videos MP4? If so, can you try playing them through the tvOS 'Computers' app to see if the same issue is present there?

You can also try the Sony demo found at the link below, which will work in both Computers and Infuse.

https://www.dropbox.com/s/uqhc39oqou4u77m/Sony...

Note: To use this sample in the Computers app, simply add it to your iTunes library on a Mac/PC.

there are all MKV files. I'll try the video you posted tonight !

  June 6, 2019 - 6:06pm
atomsapple's picture
Offline
Joined: May 2019
Posts: 7
Kudos: 0

Finally got some time to do some additional testing. I took the Sony demo, remuxed it to MKV for good measure, and then played both files four ways:

  1. Apple TV, Infuse (via Plex)
  2. Apple TV, Plex
  3. Vizio Smartcast, Plex
  4. Xbox One X, Moves & TV (via USB drive)

I found no discernible difference when testing either video via any of the four methods.

I then took the file I am having consistent problems with and tested Apple TV, Infuse vs Xbox One X, Movies & TV. I have no issues when viewing the video on the Xbox. I'm going to identify and test more content.

Is this at all related? https://mrmc.tv/forum/viewtopic.php?f=15&t=4994. I have never been able to verify an issue with HDR10 or Dolby Vision content served up through streaming services through the Apple TV.

  June 7, 2019 - 8:14am
dentifrice's picture
Offline
Joined: May 2013
Posts: 37
Kudos: 3

I tried the video. I didn't see much difference no matter the client but the problem is, there is no dark scene really in this video.

The problem I have only happens in dark scenes in movies.

  June 15, 2019 - 11:48am
atomsapple's picture
Offline
Joined: May 2019
Posts: 7
Kudos: 0

So, this issue appears completely resolved for me. Over the last week, I've had some PMS updates and the latest tvOS 12.4 beta rolled out. For the files that had obvious problems, they are showing no issues and match exactly to how they appear if I watch them over a USB drive on my Xbox One X. I did a good look at 15+ files and am not seeing an issue. I can't determine what resolved the issue but I'll keep an eye on new content and ensure I'm not mistaken over the next few weeks.

  June 16, 2019 - 6:58pm
Electricalshouters's picture
Offline
Joined: Jun 2019
Posts: 1
Kudos: 0

dentifrice, I have the same problem. I could not understand the function of Apple TV. Anyone can tell me point to point instructions.

ElectricalShouters

  June 17, 2019 - 1:20am
Rakot's picture
Offline
Joined: Jun 2019
Posts: 1
Kudos: 0

Same problem SONY X900F. On HDR content only in dark scenes via Infuse.