78 posts / 0 new / Last post
#1  January 15, 2011 - 8:30pm
rolands.92956's picture
Offline
Joined: Jan 2010
Posts: 2
Kudos: 0

I experienced lots of trouble getting the apple TV 2 into DFU mode both during jailbreak and tether boot.

The only saving grace was the following site which suggested that you may also benefit from getting the device into DFU by first holding the Menu + Down arrow for a few seconds (until rapid blinking starts) and then holding the Menu + Play buttons for 7 seconds.

This is the only solution that works for me on my system.

http://www.iclarified.com/entry/index.php?enid...

 

Hope it helps you.

  January 18, 2011 - 4:18pm
sarahe.8186's picture
Offline
Joined: Dec 2010
Posts: 1
Kudos: 0

Thanks for posting this Roland.  Unfortunately, even this did not work for me, and I still can not get mine into DFU.  If anybody has other tricks to do this, let me know.

  January 18, 2011 - 5:37pm (Reply to #2)
pmcd's picture
Offline
Joined: Nov 2010
Posts: 80
Kudos: 0
  sarahe.8186 wrote:

Thanks for posting this Roland.  Unfortunately, even this did not work for me, and I still can not get mine into DFU.  If anybody has other tricks to do this, let me know.

 

What worked for me was after jailbreaking I then did the tethered boot ( some say not removing usb helps but I did)

- press menu+down ( when usb connected)--> this reboots the atv

- remove the power ( this is what is not in most descriptions but it was the only way I could get things in DFU when performing the tethered boot)

- press menu+play for the 7 secs or so ( this will put it into dfu

- replace the power cable and continue

 

When finished do not disconnect the power cable. Just disconnect the usb cable and plug in the hdmi cable. You should then be at the selection of the language.

If this does not work for you please report back.

 

philip

 

 

  January 19, 2011 - 3:21am
pepijn's picture
Offline
Joined: Dec 2010
Posts: 1
Kudos: 0

I could not get the aTV into DFU mode, but after using a different micro USB cable the problem was totaly solved.

  January 19, 2011 - 9:29pm (Reply to #4)
ak2k's picture
Offline
Joined: Jan 2011
Posts: 3
Kudos: 0

Hi everyone. 

I am still having trouble getting ATV2 into DFU mode when Jailbreaking. I've downloaded the latest Seas0nPass  (0.6.7 (23)) and have an iMac running 10.6.6. I have followed the links above, and while have no problem with iTunes recognizing my ATV, can't seem to get past the Seas0nPass screen of Waiting for device to enter DFU mode....

Here are the steaps that I am following:

1. Do not have iTunes running

 

2. Do not have ATV connected to either power or USB

3. Run Seas0nPass and wait until it prompts you to Connect USB and then press and hold MENU and Plan/Pause for 7 seconds

4. Plug in ATV2 into USB and hold down MENU and Play/Pause for 7 seconds

 

I have ATV2 flash every 1/2 second, but nothing else - iTunes does not launch, Seas0nPass does not say anything about detecting my ATV2 in DFU mode. 

I have experimented with various permutations and when I have iTunes also launched (ignoring step 1) [this works if power cable is in or not in] at the same time as Seas0nPass, it does detect ATV2 in DFU mode. This is about as far as I have gotten. 

 

Do you have any suggestions? I have tried every combination I can think of (hold down Menu down once plugging in the USB cable, not hold down menu down, with power cable, without power cable, iTunes running, not running, micro USB cable 1, micro USB cable 2, iMac, MacBook Air).... nothing. 

 

BR,

AK

 

iMac. ATV2. Latest MacOS X

  January 22, 2011 - 9:31pm
shauneliastam's picture
Offline
Joined: Dec 2010
Posts: 5
Kudos: 0

I could not get it into DFU mode after about an hour of trying a tethered boot. The "downward arrow+menu" then "menu+play" worked for me so thanks!!

I previously JB and tethered book without issues but 2nd time around had issues.

Looking forward to an untethered boot as this can be very frustrating!!

  February 6, 2011 - 7:54am
Zaklsmith's picture
Offline
Joined: Feb 2011
Posts: 1
Kudos: 0

A little trick I learned trying to get my Apple TV to go info DFU mode is to make sure both the USB and the power cable are both unplugged and then plug in the USB cable first and then the Power cable.  It should let you go into DFU mode.  

This still doesn't help my problem of no internet after I do a tethered reboot.

 

 

  February 12, 2011 - 2:45pm (Reply to #7)
imedicineman's picture
Offline
Joined: Dec 2010
Posts: 7
Kudos: 0

I had EXACTLY THE SAME EXPERIENCE. My original cable came via Amazon and a link I believe for the pwnage tool. I tried for weeks to get it to work and believed that it did since I was able to use TinyUmbrella to back up. But it did work with the DFU mode. I bought a new cable from RadioShack and it worked the first time and every time I have tried thereafter. The tethered boot works and the Firecore installation worked perfectly. 

  February 14, 2011 - 5:24pm
deijmaster's picture
Offline
Joined: Nov 2009
Posts: 2
Kudos: 0

Excellent, worked perfectly!

  March 13, 2011 - 3:46pm
vix2000's picture
Offline
Joined: Mar 2011
Posts: 6
Kudos: 0

I came across this thread as I am having the same problem.  My atv doesn't even show up in itunes.  Is it meant to, even?  Finally had time to try and jb my new atv2 today, with greenpois0n. borrowed a micro cable, downloaded greenpois0n, and off we go, or so I thought!!! After 3 hours I still can't get it into dfu mode. I've tried every method on the internet. Tried on a mac and a pc. ATV doesn't even show up in itunes on the mac on the pc there is a usb error device, and an unknown device. I don't know if it is a problem with the lead or the device. Any ideas please?

  March 14, 2011 - 5:01am (Reply to #10)
itimpi's picture
Moderator
Offline
Joined: Dec 2010
Posts: 2,057
Kudos: 112

In my experience if the ATV2 does not show up in iTunes then you have a problem with the micro USB cable and there is no point in wasting time to try and go any further until that is resolved. I had a total of 5 micro-USB cables availalbe to try, and only 2 off them work with ATV2. What the difference between them is I have no idea.

I AM A USER - NOT A FIRECORE EMPLOYEE

  March 17, 2011 - 6:31pm (Reply to #11)
bradford118's picture
Offline
Joined: Dec 2008
Posts: 1
Kudos: 0

I found thes step to work like a charm.

Run seasonpass and create ipsw downloading the lastest patch and such. Even if you've ran the ipsw already.

once it is complete and itunes says it is safe to remove ur atv just click ok and leave itunes running.

go back to seasonpass and click the ok message which should bring you back to the main screen in seaonpass

with out closing any programs or unpluging or pluging anything into the atv (only the usb should be still connect to the atv and computer) run the boot tethered in seasonpass.

when prompt press and hold the menu and play/pause button for seven seconds.

this should put you into dfu mode

you can connect the power once seasonpass recognizes the device in dfu mode and you should tether boot sucessfully.

  March 18, 2011 - 7:24am (Reply to #12)
itimpi's picture
Moderator
Offline
Joined: Dec 2010
Posts: 2,057
Kudos: 112

All I can say is that until you get the ATV to show up in iTunes there is no point in trying to start the Jailbreak process.
As to whether the issue is the cable (which is quite common) or something else I have no idea.

I AM A USER - NOT A FIRECORE EMPLOYEE

  March 23, 2011 - 5:53pm
terjee.93826's picture
Offline
Joined: Dec 2010
Posts: 1
Kudos: 0

I have the same  experience as above to get it in DFU-mode. To know how long you should press the buttons, watch the blinking speed. i found this YouTube video http://www.youtube.com/watch?v=4EWKr7Ww_c0 , where the light-signaling is shown 3:54 out in the video. The video shows the pwnageTool, but the process of getting it in DFU mode works as described above.  

I also found this http://www.hackint0sh.org/f286/209857.htm on the same theme with the describing the light signaling and two different approaches to enter DFU.

SeasOnPass responded immediately when it detected the AppleTV in the right DFU mode.

  March 26, 2011 - 1:33pm (Reply to #14)
ap's picture
ap
Offline
Joined: Mar 2011
Posts: 3
Kudos: 0

i am using seas0npass to get this work. 

1) Start off with your power cable attached

2) When iTune pop-up for installation, remove power cable

3) on tethered boot - put back power cable.

4) do this next to your TV.  after you are done, you don't want to take power cable out

  March 27, 2011 - 9:38pm
richardy.58181's picture
Offline
Joined: Dec 2010
Posts: 33
Kudos: 0

Yep, it's all about the power cable.
When I take the power cable OUT I see the ATV in the iTunes window. Then I put the power cord back in and run season pass. Also, after holding the two buttons down for a few seconds after you get the fast blinking, you LET GO and you get the DFU message.

  June 4, 2011 - 8:57am
midnightrambler's picture
Offline
Joined: Jun 2011
Posts: 1
Kudos: 0

Yes! It IS all about the power cable as mentioned above. Many many thanks!!!!!!! Smile Smile

  September 16, 2011 - 4:05pm
markw.4679's picture
Offline
Joined: Sep 2011
Posts: 1
Kudos: 0

Here's what finally worked for me....

  1. The ATV should only have the mini USB cable attached, NO POWER CABLE
  2. Run Seas0nPass and let it do its thing
  3. When it asks you to put the ATV into DFU mode, PLUG IN THE POWER CABLE
  4. The light on the front of the ATV should start blinking
  5. Hold the menu and play/pause buttons together until the ATV light starts fluttering
  6. Release the two buttons and presto, Windows will load the DFU drivers and everything will proceed as it should.

Hope this helps. I went through the same agony of trying everything until this worked for me. Please give it a try.

  September 17, 2011 - 6:17pm
tjhfwtx's picture
Offline
Joined: Aug 2011
Posts: 22
Kudos: 0

MarkW: helpful, BUT most people need to then DISCONNECT the power cable as soon as the DFU mode starts working, or they will get a different error at the end.

  November 18, 2011 - 2:51am
perkopp's picture
Offline
Joined: Feb 2010
Posts: 2
Kudos: 0

My mistake was that I connected the appletv to a usb hub. When connecting it directly to the mac, the menu/play for 7 secs worked fine.

  November 18, 2011 - 7:37pm
rogelios.7566's picture
Offline
Joined: Sep 2011
Posts: 1
Kudos: 0

Plug the power cord and do the same process. Worked for me.

  November 29, 2011 - 11:08pm
mikli's picture
Offline
Joined: Nov 2011
Posts: 1
Kudos: 0

Just got the ATV2 from Best Buy.

Plug the power cord in to get to the DFU mode.

Then unplug to restore from itune.  

Done.

  December 4, 2011 - 2:31am
matthewl.6513's picture
Offline
Joined: Nov 2011
Posts: 1
Kudos: 0

I've done a one of these myself and two for my friends with no issue doing it the normal way.  Then I had an issue, not going into DFU.  As mentioned above i plugged in the usb, plugged the power cable in, and pressed the menu and play button.  After 7 seconds the dfu mode popped up, I removed the power cable and everything went smoothly after that.

  December 5, 2011 - 7:47am
BockBock's picture
Offline
Joined: Nov 2011
Posts: 7
Kudos: 0

For those continuing to have problems, try rebooting you PC.  I could not get the SeasonPass app to recognize that the ATV was in DFU.  However, I finally rebooted the PC and it worked.  I'm guessing that either SeasonPass or some Apple driver was wedged is still in memory.

My 2¢.

BockBock

  December 5, 2011 - 6:39pm
parmel's picture
Offline
Joined: Nov 2011
Posts: 2
Kudos: 0

I have run the plug in the power cord when asked to press menu and play buttons technique then pressed menu/play for 7 seconds.  Screen rather quickly says it is DFU and I unplyg the poere cord.  On the iTunes screen, it shows several iterations of restoring apple software then message on removing the ATV box and reinstalling it.  Running the aTVFlash software then says it cannot detect a device.  Yuk!! Any guesses as what may solve the problem?

  December 8, 2011 - 9:27am
saravanr's picture
Offline
Joined: Nov 2011
Posts: 3
Kudos: 0

My first attempts didn't work. Here is how I got it to work:

  1. Using a different USB cable
  2. Removing other USB devices and USB hubs
  3. Uninstalling TinyUmbrella (which modifies the hosts file) and 
  4. (optional) rebuilding the network information (more details: http://support.apple.com/kb/ts1275)

Hope it helps.

  December 11, 2011 - 4:14pm
Doofy's picture
Offline
Joined: Dec 2011
Posts: 1
Kudos: 0

New micro usb cable did the trick for me. Windows would not recognized device with first cable.

  December 14, 2011 - 4:14am
longshanks's picture
Offline
Joined: Dec 2011
Posts: 2
Kudos: 0

People - I'd love some help!

I bought an Apple Tv yesterday and last night I tried to Jailbreak it. It wouldn't go past the DFU mode part and a google search lead me to this thread. I also got a new cable but that hasn't made any difference. 

However, I now get the below error message when the device is connected. Nothing else is connect (im using a 2009 13" macbook). The apple TV will no longer power up with the UBS only. I needs the mains power - which then leads to the above error.

I've also tired rebooting with the alt + cmd + R + P keys held down but it made no difference 

[img]http://i44.tinypic.com/ve7l0m.png[/img]

Any ideas how to fix this and get my jailbreak working?

  December 14, 2011 - 6:07am
matty's picture
Moderator
Offline
Joined: Dec 2011
Posts: 640
Kudos: 0
  longshanks wrote:

People - I'd love some help!

I bought an Apple Tv yesterday and last night I tried to Jailbreak it. It wouldn't go past the DFU mode part and a google search lead me to this thread. I also got a new cable but that hasn't made any difference. 

However, I now get the below error message when the device is connected. Nothing else is connect (im using a 2009 13" macbook). The apple TV will no longer power up with the UBS only. I needs the mains power - which then leads to the above error.

I've also tired rebooting with the alt + cmd + R + P keys held down but it made no difference 

[img]http://i44.tinypic.com/ve7l0m.png[/img]

Any ideas how to fix this and get my jailbreak working?

Easiest way I found to get the Apple TV into DFU mode is to leave all cables disconnected. Hold Menu+Play/Pause then plug the Apple TV in to USB. After 7 seconds release the buttons on the remote.

 

What you are describing though sounds like the USB ports aren't powering the device. You could try looking into a powered USB hub but the restore process is very finicky. Do you have access to a different computer you could try?

  December 14, 2011 - 7:10am
MultiMagnus's picture
Offline
Joined: Dec 2011
Posts: 2
Kudos: 0

Hey all.

 

I had som problems with the DFU mode also.. I was able to jailbreak my device without any DFU problems - but when i had to make a tet. boot there where problems to make the DFU mode..

 

I solved the problem this way:

  • Plug in the ATV power and USB  cables
  • Open the program..
  • Push the "Create IPSW" file and pretend you would like to jailbreak it (again)
  • When you are asked to make it DFU mode you simply push the 2 buttons like it says..
  • When it is detected as DFU mode you should close the program - fast! (let the power and usb cables be in)
  • After you closed the program, you should open it again
  • Then press "Boot tet."
  • Now it will detect your device in DFU mode without doing anything..

 

again - this was helping me when i had problems to do DFU with tet. boot - i do not have any problems when i simply jailbreaking it - only in tet. boot (and afterwords i can always boot tet. the normal DFU way..)

 

(Sorry my english - i'm Danish!)

  December 15, 2011 - 7:05pm
shitake's picture
Offline
Joined: Dec 2011
Posts: 3
Kudos: 0

Hey guys, I have tried all your suggested methods but my atv2 still won't go into dfu mode. I've tried different cables.

My atv never showed up in iTunes when i connected it, it never gave off one single blink when I connected it only with the usb cable. It can be recognized fine with iTunes when its plugged into my tv in the living room, but that doesn't help me with the jailbreak.

(should I be seeing my atv2 in finder or some other place ?? My iMac never even made a sound when I connected it. But I am 101% sure that the usb cable is fine, it works perfectly with a camera that has micro usb)

When i try the method where I have the power cable inserted, the led just blinks, then when I press the buttons the led starts blinking very rapidly. Then it stops and it blinks again in the same 1 second interval. Despite I never get passed the seasonpass "waiting for dfu device".

Do you think theres something wrong with the cable ?? Or what should I do, I've got the atv2 since 2 weeks and I'm still not able to jailbreak it :(.

P.S.: I've also tried the "menu + down && menu + play/pause"-method